woensdag 19 januari 2011

Huisgemaakte pasta/pasta all,uovo fatta in casa.

Wil je het filmpje gezien dat wij gemaakt hebben van het pasta maken zonder pastamachine. Dat kan ook, maar echt superdun werd het niet.


Je hebt een pasta machine nodig, maar wij doen het met de hand....tenzij er opeens een machine aan komt kloppen.
1.Traditioneel vorm je een berg van de bloem op een schoon werkvlak en maak je een kuiltje in het midden waar je de eieren en de dooiers in doet. Je kan het ook in een grote kom doen en daar een kuiltje in maken.

2. Gebruik een vork om de eieren te kloppen en roer er geleidelijk steeds meer bloem door, zodat tenslotte alle bloem in de eieren wordt opgenomen. Het lichte mengsel zal langzamerhand steeds dikker worden en tenslotte een bal vormen.Raak niet te enthousiast . Blijf de hele tijd in het midden van het eiermengsel werken.Als je alles in een keer door elkaar gaat roeren loop je de kans dat je uiteindelijk een te droog , kruimelig mengsel overhoudt dat niet meer te kneden is.

3. Druk het deeg met je handen in elkaar en rol het door de laatste restjes los bloem heen zodat er zoveel mogelijk van wordt opgenomen zonder het deeg slechthandelbaar te maken.Het deeg moet vrij stevig, maar nog wel plooibaar en niet kleverig zijn.( het deeg is tot dit stadium ook met een deeghaak in een machine te bewerken.)voeg extra bloem toe wanneer het deeg te kleverig blijft.

4. Leg het deeg op een schoon, met bloem bestoven werkvlak en begin met je handpalmen te kneden.Duw het deeg van je af, vouw het telkens dubbel, draai het 90 graden en kneed het opnieuw. Blijf kneden totdat het deeg elastisch is en strooi er eventueel wat bloem bij wanneer het nog plakt.Hoe langer je kneedt hoe meer bloem er wordt opgenomen, hoe lekkerder de beet en hoe licher de pasta zal zijn.

5.Als het deeg er, wanneer je het uitelkaar trekt, glad en zijïg uitziet en geen scheurtjes heeft, is het klaar.

6. Dek het af met folie en gun het deeg, en jezelf, een half uurtje rust,

7. Verdeel het deeg in zes stukken . Neem er een stuk af en laat de rest afgedekt staan. Zorg dat de pastamachine stevig aan de tafel vastzit op een voor jou comfortabele hoogte. Leg een stuk vetvrij papier op de vloer om de stukjes pasta op te vangen die misschien op de grond vallen.

8. Druk het deeg plat en rol er met de deegroller over. Vouw het deeg dubbel en haal het door de machine. Zorg dat er voldoende bloem op zit.
Vouw het weer dubbel en herhaal dit zo'n 5 keer. Steeds wordt de machine strakker gezet, zolang tot je een mooie dunnen lap hebt.
9.
Dan vouw je hem weer 4 maal dubbel en kan je er smalle slierten van snijden.

Bloem alles weer lekker in en zo kan deze pasta gekookt worden. 4 Min.is dan lang genoeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten