woensdag 19 januari 2011

Fijne pasta in bouillon/Pastina in brodo

Deze soep moet je gemaakt hebben, schrijft de moeder aan haar dochter.
Ze is makkelijk klaar te maken en heel lekker.
Zoek een stuk rundvlees dat goed afgehangen is en een dun laagje vet heeft. Het moet er aantrekkelijk en mals uitzien.

1 maal 500 g runderstoofvlees, aan het been
2 à 2,5 liter koud water
1 kleine ui
2 à 3 stengels selderij
2 wortels
1 kleine prei
3 à 4 verse tomaten of een half blikje van 400 g Italiaanse pruimtomaten
1 bosje verse bladpeterselie
1 teentje knoflook
grof zeezout
3 à 4 handen pastina.( 120 tot 150 g)


Spoel het vlees en snijd een eventueel teveel aan vet eraf. Doe het in een middelgrote pan en schenk er zoveel koud water bij dat het onder staat. Breng het water aan de kook en schep terwijl het staat te pruttelen met een theezeef het schuim dat boven komt drijven , af.Het water moet er helemaal helder uitzien en ook de rand van de pan met papier schoonvegen.
Tot zover het zware werk.
Was en schil alle groenten, maar hak ze niet fijn. De stukken moeten alleen maar in de pan passen. Doe ze vervolgens gewoon met de tomaten, peterselie en zout in de pan.
Leg er een deksel op en laat de soep zon 1,5 uur zachtjes pruttelen. Zet het deksel een beetje scheef op de pan, de bouillon mag maximaal met een kwart inkoken.
Proef dit !!! Is het niet heerlijk!.Breng hem eventueel op smaak met zout en peper. Wanneer je van het vet af wilt dan moet je de bouillon zeven en af laten koelen. Het vet stolt en je kunt het er zo afscheppen.

Wanneer je klaar bent om te gaan eten , moet je in een aparte pan gezouten kokend water de pastina 8 tot 10 min. al dente koken en afgeieten. Doe de pastina terug in de pan en schenk er de bouillon over. Het is de bedoeling dat je twee maal zoveelbouillon hebt als dat je pastina hebt. Breng de soep weer aan de kook en doe er verse peterselie bij fijn gehakt.Dan vers geraspte parmigiano erbij.

Het is echt geen moeite en je kan de soep invriezen. Je kan hem voor de risotto gebruiken, maar dan moet je hem aanlengen met de halve hoeveelheid koud water.Hij is echt perfect voor risotto Milanes met saffraan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten